Ankara Ticaret Hukuku Avukatı tarafından bilgilendirmeye yer verilmiştir.
Akreditifli ödeme yöntemi, ithalatçının verdiği talimat doğrultusunda, ithalatçının çalıştığı bankanın belirli bir meblağa kadar ve belirli bir vade için istenilen koşulların yerine getirilmesi ve ihracatçı tarafından ihraç edilen malların ihracına ilişkin belgelerin ibrazı karşılığında ihracatçıya ödeme yapılacağını taahhüt etmesi halinde mümkündür. İthalatçı ve ihracatçı bir bankanın mali güvencesi altında olduklarından akreditifli ödeme şekli hem ithalatçı hem de ihracatçı açısından rizikonun en az olduğu ödeme şeklidir.
İhracatçının akreditif koşullarını tamamlaması şartıyla, ihracat bedelinin kendisine ödeneceği kesinleşmiş olur. İthalatçı ise belirli koşulların karşılanacağı garanti altına alındığından, malların tesliminin istenilen standartlarda gerçekleşmesini sağlar.
Akreditif ödemede süreç şu şekildedir:
- İthalatçı ve İhracatçı arasında sözleşme yapılır. Sözleşmede malın cinsi, türü, fiyatı, sevk şekli, satış şekli, özellikleri, malın alım satımında kullanılacak para birimi gibi ayrıntılı detaylara yer verilmesi gerekir. Ayrıca sözleşmede ödeme şeklinin akreditif ödeme yöntemi ile gerçekleşeceği hususu, ya satım sözleşmesinde ya da ayrı bir akreditif sözleşmesi yapmak üzere kararlaştırılır.
- İthalatçı kendi bankasına, ihracatçı firma lehine akreditif açması için talimat verir.
- Açılan akreditif ihracatçı firmanın bankasına gönderilir. İhracatçı firmanın bankası tarafından ihracatçıya ihbar edilir. İhracatçı kabul ederse ihracat süreci başlar.
- Malların ithalatçının ülkesine gönderilmesiyle birlikte, ithalatçı lehine düzenlenen fatura, taşıma belgesi, menşe şahadetnamesi, sigorta poliçesi gibi mala ilişkin belgeler ihracatçı tarafından bankasına teslim edilir. İhracatçı teslim ettiği sevk belgeleri karşılığında kendi bankasından mal bedelini alır.
- İhracatçı firmanın bankası, söz konusu belgeleri ithalatçının bankasına gönderir. İthalatçının bankası, belgelerin doğruluğunu denetledikten sonra ihracatçı firmanın bankasına ödemeyi yapar.
- İthalatçı firmanın bankası sonrasında ithalatçıdan ödeme yapılmasını ister. Ödeme banka komisyonu da eklenerek yapılır.
- İthalatçı firmanın bankası mal bedelini ithalatçıdan tahsil ettikten sonra belgeleri ithalatçıya teslim eder.
- İthalatçı mal bedelini ödedikten sonra mülkiyeti banka üzerinden devralır.İthalatçı söz konusu sevk belgeleri ile malı gümrükten çeker.
Ankara Ticaret Hukuku Avukatı tarafından bilgilendirmeye yer verilmiştir.