Danışman Avukat Nedir?
Günümüzde oldukça yaygın olan bir meslek haline gelen ve ihtiyaç duyulan danışman avukatlık, kişi ve kurumların hukuki destek almasını sağlar. Danışman avukat , kişi veya kurumların, hukuki süreçleri esnasında en doğru analizlerle birlikte yönetimi sağlar ve çıkabilecek sorunları düşünerek bu sorunlara yönelik çalışmalar gerçekleştirir. Danışman avukat olan kişi durumu veya sorunu en iyi şekilde analiz eder ve danışan kişi veya kurumlara gerekli bilgilendirmeleri yapar. Danışman avukatlar bireysel veya bir kuruma bağlı olarak çalışabilmektedir. Danışman avukat ile anlaşma yapılan kişi veya kurum arasında bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşme, danışmanlığı yapılacak olan kişiler arasında, danışmanlığı yapılacak konu ile ilgili detayların yer aldığı bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin içeriğinde aynı zamanda çeşitli hükümler, yürürlük ve süre yer almaktadır.
Danışman Avukat Olmak İçin Gereken Özellikler
Danışman avukat olmak için gereken özelliklerin başında öncelikle kişinin hukuk fakültesi mezunu olması gelir. Ancak yalnızca hukuk fakültesi mezunu olmak danışman avukat olmak için yeterli değildir. Danışman avukat olabilmek için gereken diğer özellikler şu şekildedir:
- Ceza hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku başta olmak üzere hukuk ile ilgili alanlara hakim olmak ve bilgi yönetme becerisine sahip olmak
- Uluslararası sözleşmeler ve kişi veya kurumlarla çalışabilmek için iyi bir İngilizce bilgisine sahip olmak
- Kurumsal ve bireysel etkili iletişim becerisine sahip olmak
- Etkili bir hitabet becerisi ile güçlü bir diksiyon
Danışman Avukatın Görev ve Sorumlulukları
Danışman avukat olmak beraberinde birçok görev ve sorumluluk sahibi olmayı getirir. Danışmak avukat bu görev ve sorumlulukları yerine iyi bir şekilde getirerek danışanlarına iyi bir hizmet verebilmek için çabalar. Danışman avukatın en önemli görev ve sorumlulukları şunlardır:
- Danışanları ile anlaştıkları sözleşme kapsamında konu ile ilgili detaylı bilgi edinmek ve inceleme yapmak
- Çıkabilecek sorunları önceden tahmin ederek önlem almak
- Danışanlarını her konuda bilgilendirmek
- Süreci yönetebilmek için gerekli plan ve programı yapmak, disiplinli bir şekilde ilerlemek
- Bilgi ve belge yönetimi konusuna hakim olmak
- Danışılan konuyu analiz etmek ve çözüm odaklı yaklaşmak