Herhangi bir hukuki problem meydana geldiğinde danışman avukat devreye girerek problemleri çözüme kavuşturur. Danışman avukat aynı zamanda problemleri öngörerek oluşmasını engeller. Bu sebeple danışman avukatın seçimi, hukuki bütün süreçleri etkiler.
Bu sebeple hukuki danışman seçerken profesyonel bir danışman seçmenizde fayda vardır. Bu yazımızda sizler için hukuk danışmanı seçerken dikkat etmenizde fayda olacak kriterleri hazırladık.
1- Hukuki Danışmanınız En Az Bir Konuda Uzmanlaşmış Olmalıdır.
Hukuk danışmanının deniz hukuku, ticaret hukuku, borçlar hukuku veya medeni hukuk gibi hukuk konusunun alt dallarından birinde uzmanlaşmış olması önemlidir. Böylece uzmanlaşmış olduğu konu başta olmak üzere hukuk ile ilgili detaylı ve geniş bilgilere sahip olur.
2- Güçlü Bir Hitabeti Olmalıdır.
Hukuki danışmanın hitabeti, diksiyonu oldukça önemlidir. Konuştuğu zaman profesyonel üslubuyla gerekli bilgi aktarımlarını yapabilmelidir. Danışmanı olduğu şirketi veya kişiyi temsil edebilmelidir.
3- Öngörülü Olmalıdır.
Hukuk danışmanı, ortaya çıkabilecek problemleri öngörebilmeli ve bu problemlerin önüne geçmelidir. Herhangi bir işleyiş sürecinde olabilecekleri danışanlarına aktarabilmeli ve hukuki boyutlarıyla ele almalıdır.
4- Kriz Yönetimi Becerisi Olmalıdır.
Hukuki süreçlerde birçok problemle karşılaşılabilir, karmaşalar yaşanabilir veya beklenmedik olaylar meydana gelebilir. Danışman avukatın, bu problemleri ve krizleri yönetebilme becerisi olmalıdır. Böylece beklenmedik olayların da başarıyla atlatılmasını sağlayabilir.
5- İngilizcesi Çok İyi Olmalıdır.
Özellikle uluslararası ticaretle uğraşan kişiler başta olmak üzere her alan için İngilizceyi çok iyi bilen hukuk danışmanı gerekir. Dava ulusal da olsa uluslararası işleyişte yaşanan gelişmeleri ve güncel haberleri takip edebilmeli ve hukuki boyutları inceleyebilmelidir.
Hukuki Danışmanın Görevleri Nelerdir?
- Danışanlarıyla daima iletişim halinde olan ve bilgi aktarımı yapan hukuk danışmanlarının başlıca görevleri şunlardır:
- Danışanlarının içerisinde bulunduğu bütün yasal işlemlerle alakalı hukuki bilgilendirmeler yapmak, genel analizleri tespit etmek ve gerekli durumlarda müdahale etmek
- Danışman hizmeti verdiği şirket veya kişiyle, imzaladıkları sözleşme kapsamına giren bütün konuları hukuki açıdan incelemek, konulara açıklık getirmek
- Danışmanlık hizmeti verdiği kişi veya şirketlere her türlü hukuki işlemde önleyici hukuk danışmanlığı yapmak
- Ortaya çıkabilecek sorunları öngörebilmek ve bu sorunların önüne geçmek. Süreçle ilgili danışanlarını bilgilendirmek.
Danışman Avukat Seçeceklere 5 Öneri başlıklı makalemizden memnun kaldıysanız Hukuki Danışmanlık Nedir? yazımıza da göz atabilirsiniz.