Hukuki Danışmanlık Sözleşmesi
Ankara Ticaret Hukuku Avukatı tarafından bilgilendirmeye yer verilmiştir.
Hukuki danışmanlık hizmeti almak isteyen şirketler için ihtiyaçlarına ve sürece yönelik hukuki danışmanlık sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşme tarafların faaliyet alanı kapsamında hak ve yükümlülüklerini düzenleyen sözleşmedir. Danışmanlık hizmetinden yalnızca kurumlar için değil birçok hukuki alanda yararlanılabilir.
Danışmanlık Sözleşmesi Çeşitleri
Danışmanlık hizmeti birçok faaliyet alanını kapsamaktadır. Finansal konulardan hukuki konulara kadar birçok faaliyet alanına göre taraflar anlaşır ve içerik, süreç, ücret gibi detaylar belirlenir. Alınacak olan danışmanlık hizmetinin konusuna göre sözleşme imzalanır. Bu danışmanlık sözleşmesi çeşitleri teknik danışmanlık, finansal danışmanlık, hukuki danışmanlık, insan kaynakları danışmanlık, avukat danışmanlık sözleşmeleri şeklindedir. Hukuki danışmanlık sözleşmesi, avukatlar veya yasal avukatlık stajını tamamlayan hukuk fakültesi mezunları ve akademisyenler ile imzalanabilmektedir.
Sözleşme imzalayacak olan danışmanın mevzuata ve konuya hâkimiyetini danışanı ile paylaşması, ortaya çıkabilecek sorunları ön görebilmesi, bunlara çözümler üretebilmesi oldukça önemlidir.
Hukuki Danışmanlık Sözleşmesi İçeriği
Ankara Ticaret Hukuku Avukatı tarafından bilgilendirmeye yer verilmiştir.
Hukuki danışmanlık hizmeti alacak kurumun taleplerine ve ihtiyaçlarına, sürecin boyutuna yönelik hukuki danışmanlık sözleşmesi içeriği değişiklik göstermektedir. Genel olarak her danışmanlık sözleşmesinin içeriğinde yer alan bazı bilgiler mevcuttur. Bu bilgiler şu maddelerden oluşmaktadır:
- Tarafların adı, soyadı, TC kimlik numaraları, vergi numarası, adres ve iletişim bilgileri
- Hukuki danışmanlık hizmetinin konusu
- Tarafların yükümlülükleri ve hakları
- Tarafların ilişkisinin hukuki niteliği
- Cezai şartlar
- Ücret ve ödeme şartları
- Gizlilik ve güven ilkeleri
- Hukuki danışmanlık hizmet süresi
- Sözleşmenin feshi
- Uyuşmazlık söz konusu olduğunda çözüm mercii ve metodu
- Sözleşme şartlarında değişiklik yapma esasları
Her firmanın sözleşme içeriği, hukuki danışmanlık hizmetinin boyutuna göre değişiklik gösterse de genel olarak çoğu sözleşmede yer alan maddeler bu şekildedir. Hukuki danışman, görev ve sorumluluklarını planlı, disiplinli bir şekilde yerine getirirken ilgili kurum ile de düzenli iletişim kurmayı ihmal etmez. Hukuki sorunları veya yaşanabilecek sorunları stratejik bir şekilde ilerleyerek çözüme kavuşturur. Firmalar, her hukuki süreçle ilgili hukuki danışmanlardan destek ve bilgi alabilirler. Anlaşma imzalayan tarafların birbirleri ile açık bir iletişim kurması oldukça önemlidir.