Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği 07.04.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Ankara Ticaret Hukuku Avukatı tarafından bilgilendirmeye yer verilmiştir.
Yönetmeliğe göre eser sahipleri, bağlantılı hak sahipleri ve kitap yayımcıları, ortak çıkarlarını korumak, kanunla tanınmış hakların idaresi ve takibi, alınacak tazminat ve telif ücretlerinin tahsili ile hak sahiplerine dağıtımını sağlamak amacıyla belirlenen alanlarda birden fazla meslek birliği kurabilecek. En az iki meslek birliği federasyon kurabilecek, aynı alanda birden fazla federasyon kurulamayacaktır.
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle eser sahibi, bağlantılı hak sahibi ve kitap yayımcısı meslek birliklerinin ve federasyonlarının kurulması, denetlenmesi, genel kurul toplantıları, zorunlu ve ihtiyari organlarının teşekkül tarzı, üye sayısı ve görevleri, üyeliğe girme, çıkma ve çıkarılma şartları, şubelerini kurabilecekleri bölgelerin tespiti, yurt içi ve dışındaki kişi ve kuruluşlarla ilişkileri, bu ilişkilerdeki hak ve yetkileri, üyeleriyle ve kullanıcılarla ilişkileri, elde edilen telif ücreti ve tazminatların dağıtımı ile diğer usul ve esaslara ilişkin hususlar düzenlenmiştir.
- İlim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar ve sinema eseri sahipleri, icracı sanatçılar, fonogram yapımcıları, radyo-televizyon kuruluşları, film yapımcıları ve kitap yayımcıları ortak çıkarlarını korumak, kanunla tanınmış hakların idaresi ve takibi, alınacak tazminat ve telif ücretlerinin tahsili ile hak sahiplerine dağıtımını sağlamak amacıyla birden fazla meslek birliği kurabilecektir.
- Herhangi bir meslek birliği bulunmayan bir alanda eser sahipleri ve icracı sanatçılar bakımından en az 56, yapımcı, kitap yayımcısı veya radyo-televizyon kuruluşları bakımından en az 28 üye olma niteliklerini taşıyan gerçek veya tüzel kişiyle meslek birliği kurulabilecektir.
Yönetmelikte meslek birliklerinin görev ve yetkileri de şöyle belirlenmiştir:
Faaliyetlerini etkinlik, katılımcılık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine göre yürütmek. Hakların yönetimini, hakkaniyete uygun koşullarda gerçekleştirmek. Yönettikleri haklara ilişkin her türlü bedelin tahsilini ve dağıtımını, dağıtım planlarına uygun olarak adil, şeffaf ve düzenli bir şekilde gerçekleştirmek. Yönettikleri haklarla ilgili eserlere ve bağlantılı hak konularına ilişkin veri tabanını oluşturmak, güncellemek ve ilgililerin bilgisine sunmak. Aynı alanda faaliyet gösteren meslek birlikleri bakımından ortak veri tabanı oluşturmak. Yönettikleri haklarla ilgili tarife ve artış gerekçeleri ile bu tarifelere ilişkin indirim ve ödeme kolaylıklarını ait olduğu yılın dokuzuncu ayının sonuna kadar duyurmak. Yönettikleri haklan korumaya yönelik tedbirleri almak, bu amaçla gerekli hallerde idari, hukuki ve cezai yollara başvurmak. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin yükümlülüklere uymak.
Ankara Ticaret Hukuku Avukatı tarafından bilgilendirmeye yer verilmiştir.
Mevcut düzenlemeler 1 Ocak 2023’e kadar yönetmeliğe uygun hale getirilecektir.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş meslek birlikleri ve federasyonlar, en geç 1 Ocak 2023’e kadar yapacakları olağanüstü genel kurul toplantısı ile tüzüklerini ve birliğin işleyişine dair diğer düzenlemeleri bu yönetmelik hükümlerine uygun hale getirecektir.
Bu süreçte mevcut meslek birlikleri ve federasyon faaliyetleri, yürürlükten kaldırılan Fikir ve Sanat Eseri Sahipleri ile Bağlantılı Hak Sahipleri Meslek Birlikleri ve Federasyonları Hakkında Tüzük hükümlerine göre yürütülecektir.
Ticaret Avukatının Görev ve Sorumlulukları
Ticaret avukatının görev ve sorumlulukları ‘ nın başında ilk olarak anlaşılan hukuki dava ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak ve bu bilgiler doğrultusunda danışanlarına en doğru hizmeti verebilmektir. Ticaret avukatı, ilk olarak anlaştığı kişi veya kurum ile bir sözleşme imzalar ve avukatlığını üstleneceği konuyu detaylı bir şekilde araştırır. Hukuki süreç esnasında ortaya çıkabilecek sorunları önceden tespit edip gerekli önlemleri alır. Ticaret avukatı, danışmanlığı yaptığı kişi ile düzenli iletişim kurmalı ve süreç hakkında detaylı bilgi vermelidir. İnceleyeceği konuyu detaylı bir şekilde analiz edebilmelidir. Bunun dışında analiz becerisi ve kriz yönetiminin etkili olması gerekmektedir. Ticaret avukatı ele aldığı davanın bütün sürecini planlı bir şekilde, ortaya çıkabilecek sorunları da tespit ederek yönetmelidir.