Ticaret avukatı, işletmelerin veya şirketlerin ürün alıp sattığı firmalar, diğer şirketler, müşteriler ve şirket bünyesinde yer alan çalışanlarla ticari bir sorun ortaya çıktığında soruna hukuki çözüm bulan avukattır. Ticaret avukatı, maddi veya ticari konularla ilgili ortaya çıkan sorunlara hukuki danışmanlık yapar ve dava sürecinin en iyi şekilde yönetilmesini sağlar. Ticari davalar ve ticari işlemlerin yürütülmesine yardımcı olur. Ticaret avukatının danışmanlık hizmetinden faydalanmak, şirketler ve müşteriler veya şirket çalışanları arasında ortaya çıkabilecek her türlü sorunun önlenmesine yardımcı olur.
Ticaret Avukatının Sunduğu Hizmetler
Ticaret avukatının sunduğu hizmetler çok geniş kapsamlıdır. Bu hizmetler genel haliyle iki başlık altında incelenebilir. Ticaret avukatı olan kişi hem dava vekilliği hizmeti hem de avukat danışmanlık hizmeti verebilmektedir. Dava vekilliği hizmeti veren ticaret avukatının hizmet kapsamında yer alan, ilgilendiği konu başlıkları şu şekildedir:
- Risk sermayesi, sermaye piyasaları
- Kredi sözleşmeleri
- Ticari alacak davaları
- Ticari şirketlerin alım ve satımı
- Fatura alacakları davaları
- Şirketlerin hisse, ihale ve proje işlemleri
- Gümrük davaları
- Kıymetli evrak hukuku
- Ortaklık sözleşmeleri
Bunların dışında ticaret avukatının sunduğu avukat danışmanlık hizmetleri mevcuttur. Avukat danışmanlık hizmeti kapsamında, ticaret avukatının sunduğu hizmetler şu şekildedir:
- İhracat tahsillerinin denetlenmesi ve ithalat işlemlerinin yapılması
- Yurtdışı yatırım danışmanlığı ve alacak takibi yapılması
- İstenildiği gibi sözleşmelerin hazırlanılması
- Sermaye ile alakalı işlemler
- Tüketicinin korunması ve kredi anlaşmaları
- Borçlu olan kişi ile alacaklının temerrüdü işlemlerinin takibi
- Gümrük işlemlerinin yapılması
- Şirketlerin her türlü finansal düzenlemelerinin yapılması
- İflas işlemlerinin takibi
- Bayilik, imtiyaz ve acentelik sözleşmelerinin hazırlanması
Ticaret Avukatının Görev ve Sorumlulukları
Ticaret avukatının görev ve sorumlulukları ‘ nın başında ilk olarak anlaşılan hukuki dava ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak ve bu bilgiler doğrultusunda danışanlarına en doğru hizmeti verebilmektir. Ticaret avukatı, ilk olarak anlaştığı kişi veya kurum ile bir sözleşme imzalar ve avukatlığını üstleneceği konuyu detaylı bir şekilde araştırır. Hukuki süreç esnasında ortaya çıkabilecek sorunları önceden tespit edip gerekli önlemleri alır. Ticaret avukatı, danışmanlığı yaptığı kişi ile düzenli iletişim kurmalı ve süreç hakkında detaylı bilgi vermelidir. İnceleyeceği konuyu detaylı bir şekilde analiz edebilmelidir. Bunun dışında analiz becerisi ve kriz yönetiminin etkili olması gerekmektedir. Ticaret avukatı ele aldığı davanın bütün sürecini planlı bir şekilde, ortaya çıkabilecek sorunları da tespit ederek yönetmelidir.