Covid-19’un işyerinde bir çalışanda görülmesi yahut testinin pozitif çıkması durumunda işverence atılacak çeşitli adımlar bulunmaktadır. Gerek Covid-19 şüphesi gerekse de Covid-19 tanısı konulan bir çalışanın bulunması halinde acil durum eylem planının önceden belirlenmiş olması ve gerekli adımların ivedilikle atılması önem arz etmektedir.
Belirtmek gerekir ki 6331 sayılı İSG Kanunu’nun alt mevzuatı olan İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’in 7. Maddesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyurular gereği yangın, deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerde olduğu gibi Koronavirüs (Covid-19) Salgınında gördüğümüz üzere bulaşıcı hastalıklarda da “Bulaşıcı Hastalıklar Acil Durum Planı” hazırlaması zorunludur . Bu planda işyerinde alınacak tedbirler, sorumlular, görevliler ve süreçler net olarak belirlenmelidir.
- Herhangi bir çalışanda hastalığın belirtileri ortaya çıkması durumunda (Covid-19 şüphesi halinde) alınacak tedbirler şunlardır:
- Öncelikle çalışan derhal sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir. Sevk sırasında kişiye mutlaka maske takılmalıdır. Kişi eğer evde ise işyerine gelmemelidir. Solunum yolu hastalığı belirtileri gösteren çalışanların işyerine gelmemesi, derhal maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurması sıkı sıkı tembihlenmelidir.
- Filyasyon amacıyla yakın çalışma arkadaşları ve işyerinde bulunduğu sırada temas ettiği kişilerin listesi çıkarılmalıdır.
- Teması muhtemel kişiler (çalışanlar, işverenler yahut üçüncü kişiler) gecikmeksizin bilgilendirilmeli ve mümkün mertebe izolasyon için evlerine gönderilmelidir.
- Bu kişilerin evde bulundukları sırada da sosyal izolasyonu sağlamaları gerektiği belirtilmeli ve temas ettikleri kişilerde de belirtiler ortaya çıktığında en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri sağlanmalıdır.
- Belirti gösteren çalışanın kullandığı ekipman, masa, klavye ve benzeri araçlar ve yüzeyler mutlaka dezenfekte edilmelidir. Bu kişinin kullandığı asansör, yemekhane, tuvalet ve benzeri tüm ortamlar evsel temizleyiciler ile dezenfekte edilmelidir.
- İşyerindeki çalışması sırasında herhangi bir çalışanda testin pozitif çıkması (Covid-19 tanısı) durumunda işyerinde acil durum eylem planı kapsamında şu aksiyonlar alınmalıdır:
- Tanı konulan kişi işyeri dışında ise işyerine gelmemelidir. Covid-19 tanısı konulan çalışanların işyerine gelmemesi, derhal maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurması istenilmelidir. Tanı konulan kişi işyerinde ise derhal maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna gönderilmelidir.
- Durum derhal Sağlık Bakanlığı’nın Alo 184 hattına ve il sağlık müdürlüğüne bildirilmelidir.
- Yakın mesai arkadaşları ve işyerinde bulunduğu sırada temas ettiği kişiler eve gönderilmelidir. Bu kişiler 14 gün evde karantinada kalmalıdır. Karantina sürecinde hastalık belirtisi ortaya çıkanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
- Filyasyon amacıyla yakın çalışma arkadaşları ve işyerinde bulunduğu sırada temas ettiği kişilerin listesi çıkarılmalıdır, temaslılar listesi derhal Sağlık Bakanlığı’nın 184 hattına bildirilmelidir.
- Yakın temaslı olarak karantinada olan kişinin de pozitif olması durumunda yine temas kurduğu kişiler tespit edilerek işlem tekrarlanmalıdır.
- İşyerinden eve veya sağlık kuruluşuna sevk edilecek kişiler için bir izolasyon alanı oluşturulmalıdır.
- Pozitif vakanın kullandığı muhtemel her alan; üretim alanları, ofisler, yemekhane, servis aracı, asansör, lavabo, toplantı odası, dinlenme odası, soyunma odası, revir ve benzeri tüm ortamlar dezenfekte edilmeli ve havalandırılmalıdır. Mümkünse tüm işyerinin dezenfekte edilmesi doğru olacaktır.
- Bulaşmanın ilk tespiti sonrası yayılım tam tespit edilemiyorsa öncelik çalışanın bulunduğu kat veya yakın mesafedeki çalışanların karantinaya alınması doğru olacaktır. Yayılım eğer engellenemiyorsa tüm işyeri bazında karantina uygulaması düşünülmeli ve bunun hazırlığı yapılmalıdır. Covid-19’un çok hızlı yayılan niteliği dikkate alınarak izolasyon ve temas takibinin çok sıkı yapılması büyük önem arz etmektedir.