Noterlerde Yapılabilecek Olan Taşınmaz Satış Sözleşmeleri:
Noterlerde taşınmaz satışının yapılabilmesine yönelik esasları belirleyen yönetmelik Resmi Gazete‘de yayımlanmıştır.
Ancak uygulama, noterlik kanunda belirtilen bilişim sisteminin kurulduğu Adalet Bakanlığı internet sitesinde belirtildiği tarihte başlayacaktır.
Ankara Ticaret Hukuku Avukatı tarafından bilgilendirmeye yer verilmiştir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlerle paylaşılacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar devam ediyor. Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik olduğu durumda ise bu belgeler sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğü tarafından sisteme aktarılacaktır.
- Noterler tarafından hak sahibi belirlendikten ve satışa engel bir durumun olmadığı teyit edildikten sonra taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak.
- Satış sözleşmesi taraflarca imzalanınca noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi sisteme kaydedecek.
- Sözleşme sisteme kaydolduktan sonra tapu müdürlüğü tarafından taşınmazın tapu siciline tescili yapılacak.
- Satış sözleşmesiyle beraber diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılacak ve fiziki olarak da arşivlenecek.
Noter, sözleşmeyle ilgili işlemleri bizzat yapacak, satışa engel hukuki bir durumun bulunmadığını tespit ettikten sonra sözleşmeyi taraflara imzalatarak Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne (TAKBİS) kaydedecek. Bu kapsamdaki noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 TL’den az ve 4,000 TL’den fazla olamayacak.
Ankara Ticaret Hukuku Avukatı tarafından bilgilendirmeye yer verilmiştir.